Codzienne jedzenie zup ma wiele zalet. Każda porcja zawiera duże ilości błonnika i składników odżywczych, które regularnie należy dostarczać do organizmu. Poza tym zupy to świetne rozwiązanie na nawodnienie organizmu. Dodatkowo można w nich przemycić nielubiane warzywa, właśnie dlatego kremy będą dobrym pomysłem w przypadku dzieci, które należą do niejadków. W okresie letnim zupa jest alternatywą dla ciężkiego obiadu, z kolei zimą sposobem na rozgrzanie się po dłuższym przebywaniu na mroźnym powietrzu. Jeżeli brakuje Ci pomysłów na pełnowartościowe, zdrowe i smaczne zupy, koniecznie sprawdź nasze przepisy!
Lekkie zupy na cieplejsze dni
Wiosna i lato to okres, w którym nie każdy ma ochotę na zjedzenie obiadu złożonego z mięsa, ziemniaków, czy ryżu i surówki. Dużo lepszym wyborem jest lekka zupa. Świetnym rozwiązaniem będzie orientalny bulion. Do jego przygotowania użyj warzyw takich jak: por, marchewka, seler i pietruszka. Możesz dodać również kilka suszonych grzybów, kawałek jabłka, opaloną cebulę i małego, spażonego, obranego ze skóry pomidora. Tak przygotowany wywar można doprawić trawą cytrynową, sosem sojowym, ulubionymi ziołami i kardamonem. Aby uzyskać gęstszą konsystencję, warto pokroić i ugotowane warzywa i przygotować malutkie pierożki z mięsem mielonym.
Innym przykładem może być delikatna zupa szparagowa. Do jej przygotowania potrzebny będzie dowolny, ulubiony bulion, w którym należy ugotować szparagi. aby urozmaicić smak potrawy, warto dodać do niej przesmażony, pokrojony w kostkę boczek wędzony. Przed podaniem można posypać wywar posiekanym szczypiorkiem i niewielką ilością startego parmezanu. Zwolennicy nietypowych smaków mogą dodać również jajko marynowane w sosie sojowym. Takiej potrawy nie powstydziłby się nawet doświadczony szef kuchni.
Sycące i rozgrzewające zupy na chłodniejszą porę
Kiedy za oknem robi się szaro i ponuro, a temperatura na termometrze zaczyna spadać, warto zadbać o to, by na stole na najbliższych czekała gorąca zupa krem, zdrowa porcja warzyw. Do wyboru jest wiele kombinacji. W okresie jesiennym bardzo popularną propozycją jest połączenie dyni oraz imbiru, często podkręcone cytrynowym twistem. Podana z grzankami i prażonymi pestkami dyni stanowi zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
Inną przepyszną kompozycją jest kombinacja podsmażonego pora i ziemniaka. Aby nadać kremowi charakteru warto dodać do niego starte jabłko oraz kilka kostek serka topionego. Zupa z tego przepisu jest tak smaczna, że nie potrzebuje dodatkowego doprawiania.
Kolejną rozgrzewającą zupą na chłodniejsze dni jest cebulowa z odrobiną sera oraz boczkiem. Aby miała bardziej intensywny smak warto dodać do niej kilka gałązek świeżego tymianku oraz niewielką ilość białego, wytrawnego wina. Niektórzy lubią serwować ją z grzankami z chleba tostowego, inni ze słodką śmietanką.
Jak widać zupy świetnie sprawdzają się o każdej porze roku, ponieważ jest wiele przepisów na mniej lub bardziej sycące kompozycje. Niezależnie od tego, którą z nich wybierzesz, dostarczysz do organizmu niezbędnych składników odżywczych.