Produkcja przetworów z owoców i warzyw to proces, wymagający kilku etapów. Czas produkcji i efekty zależą w głównej mierze od wykorzystywanego sprzętu. Jakie urządzenia powinny znaleźć się w przetwórni?
Na czym polega praca przetwórni?
Przetwórstwo owoców i warzyw pozwala wykorzystać ich właściwości przez dłuższy czas. Zdrowe owoce i warzywa pochodzące z ekologicznych upraw, gdzie rezygnuje się z chemicznych oprysków i nawozów mają niestety krótki termin spożycia. Aby się nie zmarnowały, przetwórnie wykorzystują je do produkcji różnego rodzaju produktów. W zależności od tego, jakie jest wyposażenie przetwórni owocowo-warzywnych mogą produkować one soki, dżemy, wina, lub konserwy, kiszonki czy przeciery. Przetwórnia wyposażona w dobrej jakości sprzęty i urządzenia jest o wiele wydajniejsza, przez to, że jej praca jest całkowicie zautomatyzowana.
Jakie sprzęty muszą znaleźć się w przetwórni?
Wyposażenie przetwórni owoców jest zależne od tego, w czym specjalizuje się przetwórnia. Podstawą są maszyny sortujące. Oddzielają one dobre owoce i warzywa od zgniłych i wybierają te o właściwej wielkości. Kolejny etap to mycie. Maszyny myjące posiadają różne opcje czyszczenia, przez co można dopasować je do konkretnych owoców i warzyw. Pozwalają one na ich opłukiwanie w ciepłej lub zimnej wodzie, mocne szorowanie czy nawet mycie pod ciśnieniem. Następnie owoce są krojone na mniejsze kawałki przez specjalne urządzenie, które umożliwia również szybkie usuwanie pestek z ich wnętrza. Aby owoce i warzywa mogły być szybko przemieszczane do poszczególnych etapów produkcyjnych, między urządzeniami rozstawione są przenośniki. Taśmowe służą do transportu drobnych, luźnych elementów, a rolkowe do całych pudeł lub skrzyń. Ważne jest także zaopatrzenie hali produkcyjnej w odpowiednią ilość regałów, co zapewni porządek i ład na produkcji.
Dobrej jakości urządzenia, wykonane z najwyższej jakości materiałów sprawią, że cały proces przetwarzania owoców i warzyw będzie o wiele szybszy, a przez to bardziej wydajny.