Ten piątek upłynie mieszkańcom Krakowa pod znakiem czeskiego piwa! Już 4 września odbędzie się w mieście piwny wieczór, podczas którego będzie można poznać wyjątkowe rytuały barowe naszych sąsiadów oraz odkryć ich bogatą kulturę. To również dobra okazja, aby skosztować najczęściej wybieranego przez Czechów piwa, a mianowicie Velkopopovickiego Kozla!

Czechy to kraj piwem płynący. Złocisty trunek od wieków wpisany jest w jego kulturę, a sami Czesi do dziś ochoczo celebrują przy nim wspólne spotkania, licznie gromadząc się w piwiarniach. Najwyższy czas, aby i Polacy poznali typowe piwne rytuały naszych sąsiadów i w towarzystwie przyjaciół cieszyli się smakiem jednego z najpopularniejszych lagerów. O tym dlaczego Czesi otaczają piwo prawdziwą czcią oraz w jaki sposób serwują je na co dzień w miejscowych gospodach, mieszkańcy Krakowa będą mogli dowiedzieć się w strefie sezonowej marki Kozel. To właśnie w niej w ten piątek o 18:00 pojawi się piwoznawca Michał Kopeć, który przybliży uczestnikom spotkania czeską kulturę piwną oraz opowie o walorach sensorycznych lagera uwielbianego przez wszystkich Czechów.

Na miejscu będzie również obecny tapster Vladyslav Zhyrkov

Barman będący piwnym ekspertem, który sztukę serwowania Kozla opanował do perfekcji. To właśnie on zdradzi w jaki sposób nalewać piwo do kufla, aby móc w pełni delektować się każdym jego łykiem!

W strefie sezonowej marki Kozel, mieszczącej się w Arena Garden Street Food Market, będzie można zdobyć wiedzę o historii jednego z ulubionych piw Czechów, pełnej ciekawostek i niezwykłych opowieści jak ta, w której do czeskiego browaru przybywa pewien kozioł. Dodatkowo, dla spragnionych oryginalnego smaku, tapster zaserwuje Kozla na trzy różne sposoby, które w pełni uwydatniają jego smak – Kozel Řezaný, Kozel Černý Mlíko, Kozel z cynamonem. Warto spróbować każdego z nich, aby odkryć dlaczego to właśnie piwo jest najczęściej wybierane przez Czechów.

Dodaj komentarz