Sezon na dynię zbliża się ku końcowi. Choć dzieci kojarzą ją głównie z Halloween, to prócz walorów dekoracyjnych warto z nią także poeksperymentować w kuchni. Można ją piec, gotować, faszerować, przyrządzać z niej dania główne, a nawet desery. Podpowiadamy, jak wykorzystać to typowo jesienne warzywo i przygotować smaczne, zaskakujące, pomarańczowe dania.
Dynia to cenne źródło składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na osłabiony jesienią układ odpornościowy. Ważne, by w sklepie dokonać dobrego wyboru. Warto obejrzeć jej skórkę, ważne by była nieuszkodzona i twarda. Natomiast po postukaniu dojrzała dynia powinna wydać głuchy odgłos. Gdy już się na którąś zdecydujecie, warto przygotować z niej zaskakujące i pełne walorów zdrowotnych danie! Zupa krem czy puree to już klasyka. Pora na nutkę nowoczesności! Podpowiadamy, jak wykorzystać dynię w zapiekankach, deserach, a nawet koktajlach.
Zapiekanka z tuńczykiem i dynią
Tuńczyk i dynia to niecodzienne, ale przepyszne połączenie. Warto zaskoczyć domowników i przygotować niebanalną, jesienną zapiekankę pełną zdrowia.
Składniki:
- 300 g tuńczyka
- 400 g dyni
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
- 125 g mozzarelli Mlekpol
- 200 g makaronu penne
- świeża natka pietruszki
Sos:
- 120 ml śmietanki Łaciatej 18%
- 200 g sera żółtego Gouda Mlekpol
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 10 minut. Przygotowujemy sos: łączymy śmietankę ze startym żółtym serem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby uzyskać gładką konsystencję, można podgrzać sos na małym ogniu. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, kawałki dyni i tuńczyka. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Następnie posypujemy wierzch startą mozzarellą. Pieczemy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy danie świeżą natką pietruszki.
Sernik dyniowy z karmelem
To sernik w nowej odsłonie smakowej, który skradnie Wasze serca i podniebienia. Idealny na jesienne popołudnia z kubkiem kawy w dłoni.
Składniki:
Masa serowa:
- 2 szklanki puree z dyni
- 500 g sera mascarpone Mlekpol
- 500 g twarogu sernikowego 18% Mlekpol
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
- 1/2 szklanki śmietanki Łaciatej 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Ciasto:
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyża kakao
- 3 łyżki brązowego cukru
- 60 g masła ekstra Łaciate
Dodatkowo:
- 100 ml śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- sos karmelowy
Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180°C. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wykładamy nim spód formy. Pieczemy 10 minut. W tym czasie wszystkie składniki na masę serową miksujemy na wolnych obrotach. Wylewamy do przygotowanej tortownicy na już upieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 120°C. Pieczemy kolejne 90 minut. Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem. Po wyjęciu sernika z pieca wierzch smarujemy ubitą śmietanką i polewamy sosem karmelowym. Łaciata musi być dobrze schłodzona, aby się ubiła.
Korzenny koktajl z dyni i banana
Aromatyczny, korzenny koktajl na bazie mleka, dyni i bananów. Smak wzbogacają typowo rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kardamon i goździki. Idealny napój na jesień! Pamiętajcie – im bardziej dojrzałe banany wybierzecie, tym napój będzie słodszy.
Składniki:
- 250 ml mleka Łaciate 3,2%
- 200 g puree dyniowego
- 2 bardzo dojrzałe banany (z lodówki)
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki zmielonych goździków
- ½ łyżeczki kardamonu
Przygotowanie: Obieramy banany, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku malaksera. Do bananów dodajemy mleko, puree z dyni, miód lub syrop klonowy i wszystkie przyprawy. Blendujemy na gładko. Próbujemy i w razie potrzeby dodatkowo dosładzamy. Koktajl rozlewany do szklanek i podajemy.