O diecie ketogenicznej i spektakularnych efektach, jakie potrafi przynosić, słyszał już chyba każdy. Nie każdy jednak dokładnie wie, na czym polega ten sposób żywienia i jak dokładnie wpływa na organizm człowieka. Jakie produkty należy bezwzględnie wyeliminować z jadłospisu, a które są szczególnie istotne? W tym artykule rozwiejemy wątpliwości na temat diety keto.
Na czym polega dieta ketogeniczna?
Dieta ketogeniczna należy do diet eliminacyjnych – jej głównym założeniem jest znaczące ograniczenie spożywania węglowodanów. Zastępują je tłuszcze. Ich wysoka podaż przy jednoczesnej redukcji cukru powoduje, że organizm wchodzi w stan ketozy, czyli wykorzystuje tłuszcz jako źródło energii.
Ketoza to inaczej wymuszona zamiana tłuszczu na tzw. ciała ketonowe przez wątrobę i wzrost ich stężenia we krwi. W tym stanie organizm zaczyna wytwarzać niezbędną do życia energię właśnie z ketonów, co powoduje zwiększone spalanie zmagazynowanego w ciele tłuszczu, a co za tym idzie – efekt chudnięcia – mówi specjalista pracujący dla producenta zdrowej żywności NatVita.
Jakie produkty są szczególnie ważne w diecie keto?
Zacznijmy od produktów, które są zakazane lub drastycznie ograniczane podczas stosowania diety ketogenicznej. Należą do nich wszelkie źródła węglowodanów, czyli zboża (kasze, makarony, pieczywo, ryż itp.), słodycze i wszystkie artykuły, w składzie których znajduje się cukier. Ponadto niewskazane są warzywa korzeniowe, w tym ziemniaki, marchew i buraki, oraz owoce o dużej zawartości naturalnych cukrów, np. banany, jabłka czy gruszki. Nie należy także pić alkoholu!
Dieta keto kładzie ogromny nacisk na zdrowe tłuszcze. Szczególnie ważne jest spożywanie tłustych ryb i mięs, masła, żółtek jajek, orzechów i nasion, awokado oraz naturalnych olejów żywnościowych takich jak oliwa z oliwek, olej kokosowy czy olej MTC. Ponadto istotne jest dostarczanie organizmowi białka pochodzącego z mięsa, ryb, owoców morza, nabiału i jaj. Witaminy i minerały uzupełnia się warzywami zielonymi (prosta zasada mówi o jedzeniu tego, co rośnie nad ziemią) i owocami jagodowymi. Pić można wodę, różne rodzaje herbat i kawę, natomiast cukier – jeśli jest taka potrzeba – należy zastąpić słodzikami takimi jak stewia, erytrytol bądź ksylitol, które nie powodują skoków insuliny i nie zaburzają stanu ketozy.