Miody to naturalny wzmacniacz organizmu, który świetnie w codziennej diecie wspomagają nasz układ odpornościowy, zapobiegają rozwijaniu się chorób i obniża ciśnienie krwi. Miód wspomaga nasze serce, jest bakteriobójczy, działa detoksykująco, leczy przeziębienia. Składa się owszem z cukrów prostych, jednak właściwości jakie otrzymujemy od miodów są jak naturalne lekarstwo.

Miód wytwarzany jest ze spadzi lub nektaru kwiatowego. Zależnie od rodzaju miodu, ma on inne właściwości. Najpopularniejsze i najczęściej kupowane miody to:

Wielokwiatowy

Ma wartości energetyzujące, świetnie wspomaga pracę serca i wzmacnia układ odpornościowy. Jest najłatwiej dostępny, dlatego jest tak popularny.

Lipowy

Świetnie radzi sobie w walce z przeziębieniem, dodaje energii i działa bakteriobójczo. Idealnie sprawdzi się na jesienny katar.

Rzepakowy

Ten rodzaj miodu działa na organizm od zewnątrz jak i wewnątrz. Działa na organizm regenerująco, chociażby po większym wysiłku. Dobrze wpływa na serce, zapobiega takim chorobom jak miażdżyca czy choroby układu krążenia. Można go również stosować na różnego rodzaju rany oraz blizny.

Gryczany

Uważany za jeden z najzdrowszych miodów, zawiera sporą dawkę witamin PP, B2, B1, C. Pomaga w walce z niedokrwistością, wspomaga układ krwionośny i pracę serca. Ma on ciemniejszą barwę i charakterystyczny, lekko gorzkawy smak.

Zdrowe wykorzystanie miodu

Najczęściej miodu używa się jako zamiennik cukru by słodzić różne napoje czy desery. Poleca się dodawać miód do herbaty wraz z cytryną i imbirem, jednak warto pamiętać by miodu nie dodawać do wrzątku, ponieważ zabija to jego wartości odżywcze.
Zaleca się każdego ranka picie szklanki wody z miodem i cytryną, pozwoli to lekko oczyścić organizm i zacząć dzień z dodatkową energią.

Który miód wybrać? Wszystko zależy od potrzeb naszego organizmu. Każdy sprawdzi się dobrze, jednak warto dobrać do siebie taki, który da nam dokładnie to czego potrzebujemy. Właściwości miodu zależą od jego pochodzenia, wyróżnia się miody spadziowe, nektarowo-spadziowe oraz miody z nektaru roślin.

Dodaj komentarz